Anul 2017 vine in intampinarea noastra cu culoarea Greenery, culoarea care simbolizeaza noile inceputuri, fiind aleasa de Institutul Pantone, autoritate internationala in domeniul culorilor.

Te invit sa iti faci un wihlist cu florile in aceasta culoare, am cateva propuneri :

Bouvardia – numita dupa francezul Charles Bouvard, doctorul personal al regelui Louis al XIII-lea.

Are flori tubulare asezate in grupuri marginite de frunze, la capatul unei tulpine lungi.

Bouvardia poate fi alba, rosie sau roz.

Are nevoie de lumina, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Trebuie udata abundent, atat in perioada vegetativa, cat si in cea de inflorire. Daca vrei sa ai o tufa de bouvardia, rupe varfurile lastarilor. Ca planta taiata, rezista 7-14 zile, daca pui in apa fertilizator de flori.

Crizantema Anastasia – “daca vrei sa fii fericit toata viata, apuca-te sa cultivi crizanteme” (proverb chinezesc)

Crizantema „Anastasia” este impresionanta datorita florilor sale mari. Este o planta de interior superba, dar va arata nemaipomenit si pe terasa. „Anastasia” vine intr-o varietate larga de culori incantatoare. Este o planta frumoasa si viguroasa pe care trebuie sa o ai. .Numele florii vine de la grecescul krus anthemon,care inseamna floare aurie,astazi insa exista intr-o foarte mare varietate de culori.Crizantema este reprezentata pe armele si steagurile imperiale chinezesti,iar in Japonia,pe 9 septembrie se tine festivalul national al crizantemei

Amaranthus , cunoscuta ca si amarant, numita si floarea nemuritoare a frumusetii vesnice

este o planta ornamentala de grădina cu  inflorescente in forma de spic, cu flori mici de culoare rosie, galbena sau alba, ce stau ridicate precum lumanarile sau atârnă ca nişte turturi, in functie de varietate.

În limba greaca, Amaranthus înseamnă planta care nu se veştejeşte facand aluzie la florile sale, care îsi păstrează culoarea un timp îndelungat.

Amaranthus infloreste de la mijlocul verii si pana la începutul toamnei, fiind o plantă frumoasa atat pentru gradina, cat si pentru ghivece. Tufa creşte pana la 90-120 cm inaltime si poate atinge 45-60 cm in diametru.

Suporta bine seceta si se poate adapta pe un pamant obisnuit. Cu toate acestea, planta este cu atat mai frumoasa cu cat este mai viguroasa şi ramificata; pentru acest motiv, este preferabil sa plantam Amaranthus intr-un pamant humos, gras şi expus la soare. Pe perioadele secetoase, trebuie udata regulat.

Celosia, o floare impresionanta prin inflorescentele sale, care dau impresia unei creste de cocos

Creasta-cocosului sau Celosia infloreste din aprilie pana in octombrie.

Numele de creasta-cocosului i s-a atribuit frumoasei flori gratie aspectului sau incretit, precum al crestei cocosului. Nuantele florilor sunt variate, iar, în functie de lumina pe care o primesc, acestea devin tot mai vii. Celosia poate fi cultivata atat în gradini, cat si in ghivece. Mai mult, florile se pot taia si pot fi pastrate in vaza sub forma de flori uscate, pe timpul iernii. Daca este asezata în ghiveci, creasta-cocosului va trebui amplasata pe pervazul ferestrelor, pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala.

Celosia nu este o planta pretentioasa, dar trebuie avuta in vedere apa cu care se uda.  Cea mai potrivita apa este cea de ploaie. Daca nu ai apa de ploaie, atunci se uda cu apa plata sau de la robinet (fiarta in prealabil). Pe timpul verii are nevoie de udare o data pe saptamana, indiferent de cat de cald este afara, iar iarna, o data la doua saptamani sau chiar mai rar. Rezista vreme îndelungata in vaze. Se înmulteste prin seminte, ce sunt plantate în ladite cu pamant şi nisip, udandu-se o data pe saptamana. Rasadurile se aplica in doua randuri, la o distanta de 40 cm unul de celalalt. Atentie! Daca se usuca o floare, se taie, pentru ca va duce la uscarea celorlalte!

Calathea sau planta paun, originara din America de Sud

Este originara din America de Sud , si avand ca particularitate frumusetea frunzelor, parca desenate in diferite feluri in tonuri ce pornesc de la verde la galben, argintiu, alb. Pe partea inferioara a frunzei prezinta desene in diferite varietati de rosu.

Fiind o planta tropicala, iubeste caldura. Temperatura din camera in care o vom aseza nu trebuie sa depaseasca 18 grade, iar ca limita superioara, 25-26 de grade. Nu este o planta iubitoare de lumina excesiva, de aceea o vom pune intr-un loc umbros, ferita de curenti de aer.

Pe masura ce frunzele se usuca, le vom inlatura cu o foarfeca de la baza. De asemenea, frunzele vor fi curatate frecvent cu ajutorul unei carpe umede si moi

Din primavara pana la sfarsitul lui septembrie se va uda abundent, iar in restul anului, pe cat posibil, se va mentine pamantul umed. Ideal ar fi ca ghiveciul in care locuieste planta sa fie pus pe un strat de pietricele in care sa fie mereu putina apa.

Vom schimba ghiveciul Calathei cand radacinile au ocupat tot spatiul pe care l-au avut la dispozitie. Schimbarea ghiveciului are loc primavara, in martie, folosind un pamant fertil pe baza de turba, amestecat cu pamant de frunze si nisip. Pe fundul ghiveciului presara cioburi sau ceva asemanator pentru o circulatie buna a apei.

Hortensia , simbol al dragostei si recunostiintei

Pentru ingrijirea hortensiei, trebuie sa tii seama de urmatoarele aspecte:

Daca vrei sa plantezi o hortensie, trebuie sa o faci toamna.

Solul in care cultivi hortensia nu trebuie sa fie extrem de acid sau extrem de bazic, ci trebuie sa aiba un pH care sa varieze intre 4.5 si 5.5, in functie si de preferintele tale in ceea ce priveste nuantele inflorescentelor.

Hortensia nu iubeste soarele de dupa-amiaza, acesta fiind prea puternic pentru ea. De aceea, este bine sa o cultivi intr-o parte a gradinii unde stii ca lumina directa a soarelui este prezenta numai dimineata, iar dupa-amiaza este, de preferinta, umbra.

Hortensia are nevoie de multa apa, asa ca ea trebuie udata cel putin o data pe saptamana. Daca este o vara caniculara, va trebui sa o uzi zilnic.

Poti folosi fertilizatori naturali, cum ar fi cojile de fructe sau scoarta de copac, insa pentru a alcaliniza solul in scopul modoficarii culorii florilor, poti utiliza si varul in mixul respectiv.

Pe timpul iernii, este indicat sa protejezi tufisul de ger si de inghet cu o folie fixata de jur imprejurul lui.

Pentru a avea o hortensie cu un numar mare de inflorescente bogate, este indicat ca, in fiecare primavara, sa tai tulpinile vechi, pentru a le face loc celor noi.

Fii la curent cu noutatile. Aboneaza-te la newsletter!
Scrie adresa ta de email in casuta de mai jos si apasa pe butonul Trimite.
(Visited 229 times, 1 visits today)